Raivo Aeg: õiguskantsleri ettepanekud tuleks viivitamatult ellu viia

Raivo Aeg: õiguskantsleri ettepanekud tuleks viivitamatult ellu viia

Pressiteade
Isamaa ja Res Publica Liit
16.09.2017

Raivo Aeg: õiguskantsleri ettepanekud tuleks viivitamatult ellu viia

Eile esitas õiguskantsler Ülle Madise omavalitsustes korruptsiooni ohjeldamiseks konkreetsed ettepanekud.

IRLi linnapeakandidaadi Raivo Aegi sõnul tuli õiguskantsler Ülle Madise välja väga olulise algatusega. „Nimelt teeb ta ettepaneku likvideerida olulised lüngad Eesti seadustest, mis puudutavad korruptsiooni omavalitsuses. Esiteks on küsimus selles, et senimaani saab korruptante anda kohtusse vaid omavalitsus ise, kelle suhtes on kuritegu toime pandud. See on otsene risk ringkäenduse tekkeks, mis ei ole Euroopalikus ruumis normaalne.“

„Teiseks puudutavad õiguskantsleri ettepanekud sellise absurdi kaotamist, mis lubab korruptsioonis süüdi jäänud isikul jätkata töösuhet kohaliku omavalitsusega ajal, mil isiku karistus kehtib. Kolmandaks võimaldavad Madise ettepanekud nõuda rahalist hüvitist kohaliku omavalitsuse ametnikult, kes on põhjustanud omavalitsusele rahalist kahju,“ ütles Raivo Aeg.

Tema sõnul on need küsimused vaja nüüd riigikogu põhiseaduskomisjonis võtta kiiremas korras arutusele. „Õiguskantsler Ülle Madise ütleb selgelt, et korruptsioon on probleem ja seda tuleb ka riigi tasemel lahendada. Tema sõnu kinnitab justiitsministeeriumi täna avalikustatud värske üleeuroopaline uuring, mille andmeil olid suurima korruptsiooniriskiga Eesti omavalitsused Tallinna ja Vaivara, väikseima riskiga Harku vald ja Maardu linn,“ selgitas Raivo Aeg.

Uuringus ei viita korruptsiooniriski indeks tegelikule korruptsioonile, vaid näitab, kui läbipaistvalt ja avalikult omavalitsus riigihankeid korraldab. Kõnealune uuring hõlmab 2009.–2015. aastal ELi riikides ja Norras tehtud riigihankeid, mille piirmäär ületas 130 000 eurot. Eesti indeks oli 0,33, ELi keskmine aga 0,28 (skaalal 0–1). Kõige suurema korruptsiooniriskiga Eesti omavalitsused olid Tallinn (0,4) ja Vaivara (0,33), kõige väiksem risk – indeksi väärtus 0,05 – oli Harku vallas.

Lisainfo:
Raivo Aeg
IRL Tallinna linnapeakandidaat
Tel. 5173232

Riina Solman
IRL meedianõunik
Tel. 5292992

social position

Jaga postitust