PRESSITEADE. Mart Luik: Tallinna linnavalitsus ei pidanud linlasi kaasavat eelarvet vajalikuks

PRESSITEADE. Mart Luik: Tallinna linnavalitsus ei pidanud linlasi kaasavat eelarvet vajalikuks

Pressiteade
Isamaa ja Res Publica Liidu Tallinna volikogu fraktsioon
14.12.2017

Mart Luik: Tallinna linnavalitsus ei pidanud linlasi kaasavat eelarvet vajalikuks

Tallinna linnavolikogu opositsiooni aseesimehe Mart Luige arvates on Keskerakonna läbi viidud 2018 Tallinna eelarve ettevalmistus ja heaks kiitmine väga arrogantselt ainult ühe poliitilise jõu ja tema toetajate huvisid arvestades.

 „Sõnades soovib Keskerakond linnas opositsiooniga koostööd teha aga tegelikkuses hääletas teerulli meetodil Tallinnale täpselt sellise eelarve nagu nende erakonnal oli vaja. Kuigi opositsioon tegi eelarvesse üle 60 erineva muudatusettepaneku, siis linnavõimud toetasid vaid kolme väikesemahulist ettepanekut,“ ütles Mart Luik.

 „Keskerakond polnud nõus toetama ka IRL ettepanekut kaasava eelarve põhimõtte rakendamiseks Tallinna eelarves, väites, et on valimistel juba saanud linnakodanike mandaadi ja ei pea täiendavat linlaste arvamuse kuulamist maksuraha suunamisel vajalikuks.“

IRLi hinnangul on piinlik, et Tallinna linn küsib riigilt oma kohustuste täitmiseks rahalisi vahendeid. „Keskerakonna katuserahad lähevad osalt linna lasteaedade mänguväljakute ja koolide, sotsiaalkeskuste renoveerimiseks, samal ajal kui linn ei kuluta oma vahendeid seadusega kohalikule omavalitsusele ettenähtud ülesanneteks, vaid propagandaks ja pseudo-ettevõtluseks,“ ütles Luik.

Vt lisaks Mart Luige kõnet Tallinna linna eelarve III lugemise eel.

Lugupidamisega

Riina Solman
IRLi Tallinna volikogu fraktsiooni esimees

Tel. 5292992

————————————————–

Mart Luik:

Miks IRL ei saanud toetada Keskerakonna näoga Tallinna eelarvet?

Täna, 14. detsembril võetakse vastu Tallinna järgmise aasta eelarve napi 40 häälega. Täpselt niipalju on Keskerakonnal volikogu saalis hääli. Opositsioon esitas eelarve lugemise protsessis 63 muudatusettepanekut. Keskerakond toetas neist osaliselt 3 ettepanekut. Kui eelarve maht on 683 miljonit eurot, siis linnavõimude toetuse pälvinud opositsiooni muudatusettepanekud olid summas 80 000 eurot, see on 0,01% linna eelarve mahust.  Täpselt nii palju arvestasid linnavõimud siis teiste erakondade ettepanekuid. Kuigi Keskerakond on peale valimisi korduvalt rääkinud soovist teha opositsiooniga koostööd.

Tallinna võimud ei toetanud ka IRL ettepanekut kaasava eelarve printsiibi rakendamiseks. Linnapea Taavi Aas ütles täna siinsamas saalis, et “kogu nende tehtud eelarve on kaasav”.  Mul on hästi meeles ka keskerakondlase Mihhail Korbi volikogu istungil öeldu, mida saatis tormiline aplaus.  Keskerakonna peasekretär Korb ütles volikogu puldist, et meie võitsime valimised, meie otsustame!

Hea sõbrad! Minu meelest on see üdini väär lähenemine.  Ma tuletan Keskerakonnale meelde, et te saite kohalikel valimistel 85 199 tallinlase toetuse. See võib küll olla 44,4% valimistel osalenutest aga moodustab siiski vaid 19% Tallinna elanikest. 81% tallinlastest kas ei osalenud valimistel või ei hääletanud Keskerakonna poolt. Isegi volikogu saalis esindavad opositsioonierakonnad 86 451 tallinlase seisukohti. Keskerakond ei ole Tallinn.

Seetõttu ei saa Isamaa ja Res Publika Liit Tallinna 2018. a eelarvet esitatud kujul toetada. Kuigi me väga tahaks.

social position

Jaga postitust