IRL: Tallinn peab saama eestikeelseks linnaks

IRL: Tallinn peab saama eestikeelseks linnaks

IRLi Tallinna piirkonna poliitiline avaldus
Isamaa ja Res Publica Liit
28.02.2018

IRL: Tallinn peab saama eestikeelseks avatud linnaks

Eesti riigi suur juubel andis meile võimaluse korraks seisatuda ja uhkust tunda, et saame elada meile kõige armsamas kohas maailmas – vabas Eestis.

Saja-aastase riigi uhke pealinn Tallinn on Eesti arengu vedur ja siin toimuv mõjutab meie kõigi käekäiku. Pealinn areneb kiiresti, aga see kasv ei peaks tulema ülejäänud Eesti arvel. Meie peaeesmärgiks saab olla eesti keele, kultuuri ja rahva hoidmine. Selleks, et kestma jääda, peame igati väärtustama perekonda, lasterikkust ja lapsevanemaks olemist. Ainult nii jõuab Eesti järgmise sajani.

Tallinn on alati olnud avatud linn, kus elavad paljude rahvaste esindajad. 01.02.2018a. seisuga elab Tallinnas 449 160 vaba, töökat ja ettevõtlikku inimest. Nendest ca 180 000 linlase kodune keel on vene keel.

Seda Tallinna eripära on keskerakondlikud linnavõimud palju aastaid kuritarvitanud, piirates eestikeelse õppe sisseviimist venekeelsetesse koolidesse. Siiani ei täideta hariduspoliitist 60/40 keelekokkulepet. Tallinna koolidirektorite hulgas on endiselt neid, kes ei täida Keeleinspektsiooni keelnõudeid. See ei saa nõnda jätkuda.

IRLi Tallinna piirkond usub, et kõigile kättesaadav mitmekesine eestikeelne haridus alustades lasteaiast ja lõpetades ülikooliga loob tulemusena võrdsed võimalused kõigile linlastele. Keeleoskus on põhimõtteline otsus, eesti keele kasutamise ja -oskuse nõue on põhjendatud ning siin järeleandmisi teha ei tohi. Tallinn saab olla külalislahke kõigi võõramaalaste suhtes, kes tunnistavad meie komberuumi.

Vähemalt sama oluliseks peab IRLi Tallinna piirkond ausaid ja läbipaistvaid mängureegleid linna juhtimisel, korruptsiooni ühest hukkamõistu, ettevõtlusele soodsa keskkonna toetamist ning tööd linna majanduselu elavdavate investeeringute nimel. Seejuures peaks Tallinn ise tegelema ainult sedalaadi ettevõtlusega, mille on eraettevõtlus kõrvale jätnud või mis on puudulik. Linn peab saama tulu maksudest, mitte ettevõtlike linnakodanike initsiatiivi lämmatamisest.

IRLi Tallinna piirkonna liikmed teevad kõik endast oleneva, et pealinna areng viiks kogu Eesti elu edasi. Meie usume, et Tallinn peab saama parimaks linnaks maailmas.

IRLi Tallinna piirkonna nimel
Siim Kiisler
Senine piirkonna juht
Tel: 5022626

Lisainfo:
Riina Solman
IRLi kommunikatsioonijuht
Tel: 5292992

social position

Jaga postitust